Grafológiai szolgáltatásaim

1. Önismeret fejlesztő személyiségkép

Az önismerethiány minden bajunk forrása, és ha megfordítjuk az állítást, az önismeret mindenre bajra megoldást, gyógyulást hoz. Ha nem ismerem magam, nem a megfelelő szakmát, választom, nem válik hivatásommá, csak munka marad. Ha nem a megfelelő párt választom, vagy önmagamra tudatlanul vagyok benne a kapcsolatban nem leszek boldog a párkapcsolatomban, nem jövök ki jól a családtagjaimmal, a munkatársaimmal.

Az önismereti folyamat felgyorsításában tudok segíteni a kézírásod grafológiai elemzése alapján. A rátudatosodás útja, hogy először fel kell ismernem, aztán tudom keresni az értelmét, és csak a vége lesz a megoldás. Mindaddig visszatérő probléma lesz az életemben, amíg ez a folyamat le nem zajlik. 

Jung a magunkról szóló ismereteinket négy sávba sorolta: az egyik, amit tudunk, és mások is tudnak rólunk, a második, amit mi tudunk, de mások nem, a harmadik, amit csak mások tudnak, mi nem, és a negyediket mi sem, és mások sem nem tudják rólunk. Ezt tekintve elég nagy távlatokat kínál az önismereti projekt. Ráadásul, ha már úgy érezzük, hogy valamennyire megértettük magunkat, új feladatok, új életciklusok, velük új szerepek jönnek. Előbb óvodai, iskolai szinten kapcsolódnak be az életünkbe, aztán dolgozni kezdünk, más teljesítményszint mindegyik, majd a munkahelyünkön főnökök, beosztottak, stb. leszünk, magánéletben szerelmesek, házasok, szeretők, szülők, de nem sorolom fel az összeset. Minden szint és minden szerep aktivizál valamilyen, blokkot, vagy újra aktivizál korábban elodázott megoldatlan problémát, amit meg kell oldanunk.

2. HR szempontú elemzés

A grafológia előnyei a munkaerő kiválasztásban:

Ma már Magyarországon is egyre szélesebb körben igénybe veszik a cégek a grafológiai elemzést, hiszen egyszerű, pontos és hiteles személyiségvizsgáló módszer. Ajánlható HR-eseknek, valamint a munkaerő-felvételt végző szakmai vezetők figyelmébe, de vállalkozások által is kedvelt szolgáltatás.

 • átfogó, komplex képet az a személyiségről,
 • gyors, pontos, objektív,
 • több jelentkező esetén meggyorsítja a pályázatok értékelését,csökkenti a szűrés költségit,
 • nincs szubjektív első benyomás, (nincs jelen a pályázó)
 • bármikor megismételhető,
 • nem manipulálható, ezért megbízható (az automatizálódott kézírás az írásfolyamat során nem megváltoztatható),
 • helyzettől független szituációkra is képes következtetni,
 • nem csak a jellemvonások összessége, hanem azok kölcsönhatásai is feltárhatók.

 A munkaalkalmassági vizsgálat

A munkáltatóval együtt kialakítunk egy foglalkozási profilt amelyben összegyűjtjük az adott munkakör jellegzetességeit, feladatkörét, (nemcsak a személyiséggel kapcsolatos, hanem a külső tényezőkre, munkakörülményekre, feladatokra, vonatkozó elvárásokat is).

Majd a vizsgálat második szakaszában a vizsgált személyre (személyekre) jellemző képesség- és személyiségmintázat felderítése, a részletes és árnyalt dinamikus személyiségkép elkészítése következik, melyet a kézírása alapján elkészítek. A képességek, a karakterben lévő lehetőségek, illetve az egyén személyiségének, megküzdési stratégiájának feltárása történik. (Pl: gondolkodás területe: intelligencia, a gondolkodás sebessége, rendezettsége, logikussága, lényegkiemelés, tanulási képesség, figyelem, koncentrációs képesség, rugalmasság, kreativitás; önmagához és másokhoz való viszony területe: pl. önkontroll, akarat, kitartás, frusztrációtűrés, stressztűrés, alkalmazkodás, konfliktuskezelés, munkavégzés területe: döntések, problémamegoldó stratégia, együttműködő készség, vezetői képességek feltárása, stb.)

A tulajdonságok feltárásával és a viselkedés prognosztizálásával, és a foglalkozási és a személyiségprofil összevetésével segítek a döntésben. Minél nagyobb az egyezés a foglalkozási profil és az személyiség- és képességprofillal, annál nagyobb a beválás valószínűsége. A szakvéleményben részletesen leírom a személyiséget, megfogalmazom az erősségeit, a fejlesztésre váró területeket, összehasonlítom az elvárt szintekkel a tulajdonságokat, megjelölöm a fejlődési lehetőségeket, előnyöket, hátrányokat.

3. Pályaorientációs tanácsadás

A pályaválasztási tanácsadás során az adottságokhoz, igényekhez, érdeklődéshez, lehetőségekhez, keresünk egy tevékenységet, foglalkozást. Nagyobb önismerettel rendelkezők megalapozottabb döntést tudnak hozni. Abban tudok segíteni, hogy a pályaválasztási folyamat végén meghozott döntés amely a jövőd határozza meg, harmóniában legyen a képességeiddel és a vágyaiddal is, és a választott szakma a lehető legjobban kifejezze a személyiséged. Egész a döntés kapujáig kísérlek, mert segítek megismerni magadat: tisztábban látni a képességeid, működésed, erősségeid, a még ki nem bontott tartalékaid és a fejlesztendő területeket.

Átgondoljuk az eddigi elképzeléseid, elkészítjük az írásmintát, vagy írásmintákat, amiből feltárom a személyiséged, és a képességeid. Ezek alapján fogod meghozni döntésed.

A személyiségképben kifejtem részletesen önmagadhoz és másokhoz való viszonyod, a gondolkodásod jellegzetességeit, képességeidet, az érdeklődésed, a motivációs struktúrát, a munkamódod jellemzőit.

 Kinek ajánlom ezt a szolgáltatást? Középiskolásoknak pályaválasztás, továbbtanulás előtt, pályakorrekció esetén bármilyen korúaknak, akár van elképzelésük arról, mit szeretnének, akár semmilyen ötletük nincsen.

 4. Párkapcsolati, egyéb kapcsolati problémák elemzése

A párkapcsolatunkért nap, mint nap meg kell dolgoznunk. Amit nem építek, az romlik. Így van ez a párkapcsolatokkal is, nem elég kialakítani, megszerezni, építeni, gondozni kell. Ha gondok jelentkeznek, tenni tudunk a javulásért.

Jöhetsz, ha új kapcsolat alakul, és szeretnéd jobban megismerni magad, és a másik embert is, és segít ugyanebben neki is.

És jöhetsz, ha már van egy működő kapcsolatod, amelyben gondok, konfliktusok jelentkeznek, és javítani szeretnél rajta, csak nem tudod, hogyan tedd.

 Mit ad egy párkapcsolati elemzés?

- Segít megérteni önmagam: hogyan és miért úgy működök a kapcsolataimban.

- Segít megérteni a másik ember működését: mit miért úgy cselekszik.

- A két írás összehasonlítása segít megérteni, hogy kettőnk között melyek a konfliktusforrások, és hogyan tudom saját előnyömre felhasználni, a fejlődésem szolgálatába állítani a kapcsolati problémáinkat, valamint hogy melyek azok az erőforrások, amelyek a kapcsolatunkat erősítik. Segítek, hogy lásd, hogyan tudod építeni a kapcsolatot.

 5. A gyermekírás és gyermekrajz elemzése

Tanulási és viselkedési problémák esetén segíteni tudok a probléma okának feltárásában, és az elemző beszélgetés során ki tudunk alakítani egy megoldási stratégiát a gyermek írás és rajza ismeretében.

 

Mire van szükségem az elemzéshez?

Írásminta: 1db A/4 méretű, kék golyóstollal írt összefüggő szöveg, címsorral (megszólítással) és teljes névaláírással.

Miért fontos, milyen az írásminta?

Ideális esetben mindig megbeszéljük, milyen írásmintából tudom a legjobb eredményt elérni. A legjobb, ha grafológiai elemzés céljából készül az írás, ekkor én elmondom, milyen körülményeket teremtsünk.

Nem mindegy milyen íróeszközzel, milyen írófelületen készült (pl. hogy a kéz remeg, vagy recés felületen írtál, esetleg ingott az asztal lába), milyen az alátét (puha, vagy kemény stb.) a testhelyzet (állva, ülve, hasalva), van-e elég fény, és még nagyon sok összetevő befolyásolja az írásképet.

Szükséges adatok:

 • Név:
 • Nemed: (ez a nevedből kiderül),
 • Születési adatok: hely, év, hó, nap
 • Domináns kézhasználat: bal vagy jobb
 • Iskolai végzettség:
 • Jelenlegi munkakör:
 • Gyógyszerszedés:
 • Szemüveg viselés: igen/nem, ha igen, milyen szemüveg.
 • Egyéb, írást befolyásoló tényező: pl. kézsérülés, betegség stb. 

 Miért kérek adatokat?

A korod, nemed, képzettséged (ez határozza meg az írásrutint), és a domináns kézhasználat (bal-, vagy jobbkezes vagy-e) is meghatározza az írást ezért tudnom kell, hogy helyes következtetést vonhassak le bizonyos jelenségekből.

Fizikai állapotunk: pl. a betegség, a fizikai fáradtság, a stresszhelyzet (pl. vizsga, vagy színész előadás előtt, közben), vagy ha sérült a kezünk, ez mind nyomot hagy az írásunkon, ezért ezekre vonatkozó kérdéseim is lesznek.

Végül: tudnom kell, kinek, milyen célból készült az írás, hiszen nyilvánvalóan más az elvárásunk írás közben egy előadásjegyzettől, mint az álláspályázatra készített önéletrajztól.

 

Beleegyező nyilatkozat:

 Mikor kell a nyilatkozat?

Ha saját írásod elemzését kéred, nincs rá szükségem, de más írását csak akkor elemzem számodra, ha van tőle hozzájárulás a grafológiai elemzéshez (pl. HR szituációban). 

Ha a saját gyermeked írását szeretnéd elemeztetni, tudnod kell, hogy 14 éves koráig csakis a te (mint szülő, gondviselő) engedélyezheted az elemzést, de ha 14 éves elmúlt, kell az ő engedélye is a tiéden kívül. 18 év felett már csak ő egyezhet bele az elemzésbe.

A nyilatkozat szövege kézzel írva: Hozzájárulok kézírásom grafológiai elemzéséhez. Dátum, aláírás.

 

Mi a grafológia?

A grafológia – kézíráselemzés. A grafológus a kézírás alapján az író ember tulajdonságaira, személyiségére, pillanatnyi lelki- és fizikai állapotára következtet, így a személyiség megismerésének nagyszerű eszköze.

A vizsgálathoz nem kell semmi egyéb, csak egy oldalnyi kézírás, és nem kell személyesen ott lenned, hosszú teszteket kitölteni, és nemcsak egy szűk kérdéskörre kapsz választ, hanem ugyanazt az írást több szempontból megközelítve képes a grafológus komplexen feltárni az egyén teljes személyiségét: képességeit, érzéseit, viselkedésmódját a kapcsolataiban, munkájában, sőt az ezeket meghatározó, alakító és gátló blokkokat, hiedelmeket is. Le tudja írni a tulajdonságok egymásra hatásának dinamikáját.

 Mitől működik a grafológia?

Minden írás különbözik egymástól, ahogy nincs két egyforma ember sem. Más a testtartásunk, más, és ránk jellemzően jellegzetes a járásunk, gesztikulációnk. Épp így, sőt még inkább jellemző ránk a kézírásunk, amit szintén az agy vezérel a finommotoros apparátusával, érzékenyen követve a belső rezdüléseinket.

A grafológia azon a felismerésen alapul, hogy a kézírás éppolyan egyedi, mint az ember személyisége. A tanult betűformákat az írásrutin kialakulása során megváltoztatjuk, átalakítjuk, ettől lesz az írás egyéni, ez „beszél” rólunk az avatott szem számára.

Az íráselemzés tehát az iskolában tanult sztenderdből indul ki. Azt vizsgálja, megváltoztatjuk-e, és hogyan. Ebben az újonnan kialakított egyéni normában ismerhető fel a személyiség megnyilvánulása egy hosszú, és összetett elemzési folyamat során.

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy tájékoztathassalak az új cikkeimről, tanfolyamaimról és eseményeimről.
Grafoverzum
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31